Ammattikeittiöiden makumatkat alkavat

Lähituotteilla makua lautaselle-hanke vie pohjoissavolaiset herkut suoraan ammattikeittiöiden ovelle. Tavoitteena on lisätä ammattikeittiötoimijoiden tietoa ja tuntemusta paikallisesta tuotannosta, raaka-aineista sekä elintarvikkeista, ja auttaa heitä löytämään omia tarpeitaan vastaavia paikallisia tuottajia. Samalla keittiöissä on mahdollisuus tutustua useampaan toimijaan saman aikaisesti kustannustehokkaasti. Maistelukorien toimittamisesta vastaavat Savon ammattiopisto ja Palvelualan Opisto Kuopio.

Syksyn ensimmäinen ns. virtuaalinen makumatka ammattikeittiöille pilotoitiin syyskuussa PAOK:in tiloissa. Haasteena oli vuorotyötä tekevien ammattikeittiön edustajien saaminen yhtä aikaa samaan paikkaan. Pilotissa kuitenkin päästiin testaamaan hankkeessa tuotettuja videomateriaaleja tiloilta ja saatiin palautetta lähituottajien raaka-aineista kokkiopiskelijoilta.

Ensimmäisestä Makumatkasta saadun palautteen perusteella päätettiin toteuttaa tutustuminen alueen tuotteisiin käänteisesti, eli Lähituotteilla makua lautaselle -hanketiimi jalkautuu ammattikeittiöiden luo. Näin päästään kohtaamaan useampi ammattikeittiötoimija ja tuotteisiin on aikaa tutustua rauhassa omaan tahtiin. Talven ja tulevan kevään aikana toimitetaan pohjoissavolainen Maistelukori ennalta sovittuun aikaan keittiöihin. Maistelukorin mukana on tiedot tuotteista ja tuottajista sekä tuotteiden saatavuudesta.

Ensimmäinen Maistelukori sisälsi:
Kaunismaan tila: Lampaan ruotafilee, lammaskebab ja lammasmakkara
Kankaanrinteen tila: Luomu maa-artisokkaa, luomu valkosipulia ja luomu pensaspapua
Savo-Karjalan liha: Palvattu porsaan ulkofile, Palvattu naudan rinta
Juulian kotileipomo: Hapanjuurileipä, Saaristolaisleipä

Maistelukorin saajiksi valikoitiin toimijoita pito- ja juhlapalvelualalta, -Kori mahdollistaa tutustumisen tuotteisiin, joita ei itse osaisi etsiä tai maistella, toteaa eräs vastaanottajista.

Toinen Maistelukori sisälsi luomujäätelöä. Jäätelöiden makuvalintaan vaikuttivat menekki sekä loppuvuoden sesonki. Ruokapalveluiden maisteltavana olivat mansikka-marcarbone, mustikkakukko, mansikka-lime vanilja ja piparkakkujäätelöt sekä mansikkasorbetti.

Jäätelöiden valmistaja on Vaittilan marjatila

Jäätelömaistiaisten saajiksi valikoitui 10 ravintolaa, joiden listoilla on jälkiruokana tai muuten käytettävänä jäätelöä tai myyvät sitä ulos. Maistiaiset otettiin vastaan positiivisesti ja ilomielin. Osalle ravintoloista tuote oli tuttu, mutta maisteltavana oli uusia makuja. Osa taas ei ollut tietoinen, että on saatavilla paikallisen valmistajan luomujäätelöitä.

Makumatkat jatkuvat uusilla tuotteilla ja uusiin kohteisiin tulevan talven ja kevään aikana. Tuottajiin pääsee tutustumaan myös esittelyvideoiden avulla. Videoita julkaistaan hankkeen kanavissa talven aikana.

Jatkossa Makumatka paikallisiin makuihin -toimintamalli jää tuottajien itsensä hyödynnettäväksi hankkeessa tehdyn viestintämateriaalin ja tarinan voimin.

Virtuaalinen makumatka auditoriossa- tapahtuma kuluttajille pilotoitiin koronavuosina 2020-2021 Savolaisuus on makuasia -hankkeessa. Tapahtumassa vierailtiin virtuaalisesti tuotantotiloilla ja elintarvikeyrityksissä. Virtuaalisen makumatkan aikana maisteltiin Savon ammattiopiston opiskelijoiden valmistamia maisteluannoksia, joissa oli käytetty tilojen ja yritysten tuotteita. Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa kyseistä toimintamallia kehitetään ammattikeittiöille sopivaksi.

Lisätietoja:
Jaana Honghin, Palvelualan Opisto Kuopio, 044 767 5061, jaana.honghin@paok.fi
Anu Arolaakso, Savon ammattiopisto, 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi

Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.