27 litraa lettutaikinaa, noin 300 osallistujaa, ja Ponssen Juha Vidgren. Mikäs se tämä yhdistelmä oikein on? Tässäpä siitä tarina. 

Yksi lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen hankekumppaneista on metsäkoneita valmistava yritys Ponsse Vieremältä. Yhteistyökuvioita mietittäessämme Juha Vidgren heitti ilmoille idean tapahtumasta, jossa teemoina olisivat lähiruoka ja kansainvälisyys sekä paikallisuus ja yhteisöllisyys. Hankkeemme puitteissa oli jo aikaisemmin ollut tarkoitus järjestää verkostoitumistapahtuma Ylä-Savossa, joten tässä kohtaa päätimme yhdistää voimamme; syntyi idea Vieremän Rientolassa järjestettävästä tapahtumasta, jonka tavoitteena olisi verkostoitumisen lisäksi esitellä, miten paikallisia raaka-aineita voidaan hyödyntää eri ruokakulttuureiden reseptiikassa.

Lähdimme etenemään asiassa niin, että haalimme reseptejä Vieremän kansainvälisiltä asukkailta sekä Palvelualan Opisto Kuopion kansainvälisiltä opiskelijoilta. Peräänkuulutimme reseptejä heidän oman kotimaansa henkilökohtaisista suosikkiruoistaan. Halusimme myös kuulla tarinan reseptin takaa. Saimmekin mielenkiintoisia reseptejä, joista valitsimme seitsemän reseptiä jatkojalostukseen.  

Annoimme nämä seitsemän reseptiä VS-ravintoloiden Aki Hiltuselle, joka on ollut lähiraaka-aineiden puolesta puhuja jo vuosia. Aki muokkasi reseptit niin, että niissä käytettävät raaka-aineet olivat mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja. Näiden muokattujen reseptien kanssa järjestimme työpajan, jossa testasimme yhdessä ammattikeittiön edustajien kanssa muokattujen reseptien ruoat. Hioimme reseptiikkaa niin, että niitä voisi käyttää myös ammattikeittiössä. 

Työpajan antimista valitsimme edelleen jatkoon neljä reseptiä, joita olisi tarkoitus esitellä Ylä-Savon verkostoitumistapahtumassa. Päätimme, että tekisimme valittujen reseptien ruoista pieniä maistiaisannoksia, joiden perusteella tapahtumaan osallistujat voisivat äänestää mikä oli onnistunein kansainvälinen resepti lähiraaka-aineilla toteutettuna. Näin toteuttaisimme tapahtumassa myös reseptikilpailun, joka oli myös yksi hankkeemme suunnitelluista toimenpiteistä.  


Monen suunnittelupalaverin jälkeen saimme ideoitua tapahtuman, jossa yhdistyisi elintarviketuottajien ja ammattikeittiön edustajien verkostoituminen, katsaus pohjoissavolaisiin raaka-aineisiin sekä niiden yhdistäminen kansainväliseen reseptiikkaan. 

6.4.2025 Vieremän Rientolassa tämä tapahtuma, jonka nimi oli Kansainvälisiä makuja Pohjois-Savosta, vihdoin toteutettiin. Tapahtuman aloitti ammattilaisten osuus, johon osallistui mukavasti porukkaa, ja saimme aikaan hyvää keskustelua ammattikeittiön ja tuottajien yhteistyöstä, vaikka aika tuntuikin loppuvan kesken. Ammattilaisosuudessa mukana oli tietoisku paikallisista nimisuojatuotteista. Sen pohjalta tapahtumassa olikin kaikille osallistujille tarjolla yläsavolaisia muurinpohjalettuja. Tiesittekö, että se on nykyään EU-nimisuojattu tuote? 

Ammattilaisosuuden jälkeen tapahtuma avautui koko kansalle. Siitäpä se hulina sitten alkoikin! Jonkun arvion mukaan tapahtumassa kävi jopa 300 osallistujaa. Voi sitä markkinatunnelmaa, joka Rientolassa oli aistittavissa! Maistelupöydässä oli positiivista ruuhkaa koko ajan, ja ihan kaikki yläsavolaiset muurinpohjaletut menivät kuin kuumille kiville. Osallistujat pääsivät kaiken lisäksi kuulemaan hyvin mielenkiintoisen luennon, kun lavalle astui ruokakulttuuriasiantuntija, FT Maarit Knuutila valottamaan ruokakulttuuriin liittyviä asioita.  

Jälkikäteen todettuna onnistuimme toteuttamaan tapahtuman, jossa toteutuivat sille asetetut tavoitteet vahvistaa yhteistyötä tuottajien ja ammattikeittiöiden välillä, rakentaa verkostoja paikallisten ja kansainvälisen taustan omaavien osaajien välillä, sekä antaa inspiraatiota paikallisten raaka-aineiden ja kansainvälisyyden yhdistämiseen.  

Juha Vidgrenin piti alun perin lähteä tapahtumasta jo aikaisemmin, mutta eihän hän mihinkään päässyt lähtemään, vaan oli kanssamme aina loppukiitoksiin asti. Juhan mielestä tunnelma Rientolassa oli leppoisa ja hän kertoi, että erittäin paljon tuli kiitosta päivän kokonaisuudesta – varsinkin kansainvälisten makujen osalta oli moni yllättynyt. Myös luennosta tuli hyvää palautetta kyläläisiltä. Juha kertoi, että he aikovat jatkaa Rientolassa kansainvälisten ruokien parissa, ja pyrkivät saamaan perinteen pystyyn yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. 

Jälkikäteen todettuna onnistuimme toteuttamaan tapahtuman, jossa toteutuivat sille asetetut tavoitteet vahvistaa yhteistyötä tuottajien ja ammattikeittiöiden välillä, rakentaa verkostoja paikallisten ja kansainvälisen taustan omaavien osaajien välillä, sekä antaa inspiraatiota paikallisten raaka-aineiden ja kansainvälisyyden yhdistämiseen.  

Juha Vidgrenin piti alun perin lähteä tapahtumasta jo aikaisemmin, mutta eihän hän mihinkään päässyt lähtemään, vaan oli kanssamme aina loppukiitoksiin asti. Juhan mielestä tunnelma Rientolassa oli leppoisa ja hän kertoi, että erittäin paljon tuli kiitosta päivän kokonaisuudesta – varsinkin kansainvälisten makujen osalta oli moni yllättynyt. Myös luennosta tuli hyvää palautetta kyläläisiltä. Juha kertoi, että he aikovat jatkaa Rientolassa kansainvälisten ruokien parissa, ja pyrkivät saamaan perinteen pystyyn yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa. 

Kirjoittaja: Jaana Honghin, Palvelualan Opisto Kuopion ammatillinen opettaja, joka saa ilokseen käyttää osan työajastaan Lähituotteilla makua lautaselle-hankkeen PAOK:in projektipäällikkönä.  

Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen tavoitteena on tukea koko pohjoissavolaisen ruokaketjun näkyvyyttä, verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.