📅 Lauantai 5.4.2025
📍 Rientola, Koitontie 2, Vieremä
🕙 Ammattilaisosuus klo 11:00-12:30 | Kaikille avoin osuus klo 12:30-14:30
Kenelle: ruokatuottaja, yrittäjä, ammattikeittiön edustaja tai muuten kiinnostunut ruoasta ja yhteistyöstä ruokaketjun eri toimijoiden kanssa
TAPAHTUMAN TEEMA: “Resepti voi tulla kaukaa ja raaka-aine läheltä”
Suomi kansainvälistyy ja yhteisömme ovat entistä monikulttuurisempia. Maaseudulla tämä tuo mukanaan uusia yrityksiä ja työvoimaa rikastuttaen paikallista kulttuuria ja taloutta. Kyläyhteisöjen elinvoimaisuus lisääntyy ja palvelut monipuolistuvat. Kansainvälistyminen näkyy myös ruokailutottumusten muutoksena; kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia uusista makuelämyksistä, mutta samalla kestävästä kehityksestä ja paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisestä. Tämä kehitys tarjoaa ruoka-alan toimijoille uusia näkökulmia ruoan jalostamiseen, tuotekehitykseen, palvelukonsepteihin sekä ruokakulttuurin rikastamiseen, joissa yhdistyvät kansainväliset vaikutteet ja suomalainen alkuperä. Tulevassa tapahtumassa keskitytään siihen, miten yhdistää kansainvälisiä ruokia ja paikallisia raaka-aineita rakentaaksemme yhdessä kestävämmän ja elinvoimaisemman ruokaketjun. Mikä onkaan parempi yhdistävä linkki kuin kokoontua yhteisen ruokateeman ja maistiaisten äärelle!
TAPAHTUMAN ALUSTAVA OHJELMA:
Ammattilaisosuus (klo 11:00 – 12:30) : Tämä osuus on suunnattu tuottajaverkoston ja ruoka-alan ammattilaisten väliselle vuorovaikutukselle sekä tutustumiselle. Yrityksille tarjotaan tietoa paikallisista raaka-aineista ja toimijoista sekä mahdollisuus luoda kontakteja ja löytää uusia yhteistyökumppaneita.
- Tervetulosanat, Juha Vidgrén, yhteiskuntasuhteiden johtaja, Ponsse Oy
- Lähiruoan tilannekatsaus Pohjois-Savossa, aluejohtaja Sirpa Lintunen, MTK
- Pohjoissavolaiset nimisuojatuotteet ja niiden hyödyntäminen
- Jenni Lappi, TKI-asiantuntija, FT (ravitsemustiede), Savonia-ammattikorkeakoulu
- Kirsi Vartia, ruoka- ja matkailuasiantuntija MKN/ProAgria Itä-Suomi
- Ammattikeittiöiden edustajien ja tuottajien näkemyksiä ja kokemuksia lähituotteiden käytöstä
- Tullaan tutuiksi ja vapaata keskustelua
Kahvitarjoilu ja Yläsavolaisia muurinpohjalettuja mansikkahillolla (Suonenjoen mansikka), tarjoaja Ponsse Oy.
Haluatko yrityksellesi esittely- tai myyntipöydän? Tämä on upea mahdollisuus tuoda tuotteesi esille, kohdata asiakkaita ja alan toimijoita sekä kasvattaa näkyvyyttäsi! Voit varata ilmoittautumisen yhteydessä pöytäpaikan yrityksellesi.
👉 Osallistuminen vaatii ilmoittautumisen: https://link.webropolsurveys.com/EP/1D52F7D2CF303B18
Kaikille avoin osuus (klo 12:30–14:30): Tässä osuudessa yleisö pääsee tutustumaan tuottajien tarjontaan ja maistelemaan Makupajassa (12.2.) kehitettyjä annoksia sekä äänestämään suosikkireseptiään. Ohjelmassa kuullaan myös ruokatarinoita sekä ruokaperinnetutkija Maarit Knuuttilan ruokakulttuuriluento.
- Myyntipisteiden avautuminen, tutustuminen tarjontaan
- Makkaraa ja lihatuotteitta, Pesolan Pihviliha
- Mykyrokkaa kotiin viemiseksi, Willimakutuotteita, Iltalypsy
- Palvilihaa, Palvi Paroni
- Kansainväliset reseptit savolaisilla raaka-aineilla – maistiaisannoksia ja yleisöäänestys
- 13:00 Ruokaperinnetutkija Maarit Knuuttila ”Ruokakulttuurin merkitys ihmisen elämässä”
- 14:00 Reseptiäänsestyksen tulokset ja palkintojenjako
- 14:30 tapahtuma päättyy
Kahvitarjoilu ja Yläsavolaisia muurinpohjalettuja mansikkahillolla (Suonenjoen mansikka), tarjoaja Ponsse Oy.
FT, dosentti Maarit Knuuttila on suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntija. Ruokaperinteiden lisäksi hän on tutkinut keittokirjojen kulttuurihistoriaa ja vieraanvaraisuutta. Knuuttila on myös ruokatuotannon opettaja ja keittiömestari. Hän on kirjoittanut neljä kirjaa ja kohtalaisen määrän sekä tieteellisiä että populaareja artikkeleita. Lisäksi hän on työskennellyt usean, ruokaan ja ruokakulttuuriin liittyvän hankkeen parissa sekä Suomessa että ulkomailla. (Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen)

Tapahtuman järjestää Lähituotteilla makua lautaselle -hanke ja Ponsse yhteistyössä.
Ponsse tarjoaa kahvit ja yläsavolaiset muurinpohjaletut kaikille tapahtumaan osallistujille.

Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin. Ohjelmatiedot päivittyvät lähempänä ajankohtaa.
Luvassa makuelämyksiä ja inspiroivia keskusteluja. Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja: Jaana Honghin, jaana.honghin@paok.fi, puh. 0447675061
Tapahtuman järjestää Lähituotteilla makua lautaselle -hanke, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta. Hankkeessa parannetaan paikallisen ruuan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruuan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin.