Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen tavoitteena on tukea koko pohjoissavolaisen ruokaketjun näkyvyyttä, verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Yhtenä toimenpiteenä on kuvapankin kartuttaminen pohjoissavolaisista tuottajista. Kesäkuun aikana olemmekin päässet vierailemaan useammassa hankekumppaniyrityksessä kuvaamassa sekä tutustumassa yritysten toimintaan.
Pääsin jälleen Lähituotteilla makua lautaselle-hankkeen tiimoilta yritysvierailulle. Tällä kertaa auton nokka suunnattiin kohti Soisaloa, Suomen suurinta saarta. Siellä kohteenamme oli Kankaanrinteen luomutila. Kankaanrinteellä viljellään luomusertifioituja avomaan kasviksia. Valkosipuli ja maa-artisokka ovat heidän päätuotteitaan.
Ajelemme pitkin nostalgisia maaseudun sorateitä ja pääsemme perille, eksymättä tällä kertaa. Kankaanrinteen pihassa meitä on jo vastassa tilan yrittäjät Sanna ja Jarkko. Tila on Sannan kotipaikka, jonne pariskunta kolmisin vuotta sitten halusi tulla jatkamaan sukupolvien viljelytöitä kaupungissa vietettyjen vuosien jälkeen.
Pääsemme heti ihastelemaan valkosipulipeltoa, jossa varret ovat jo hyvän korkuiset ja pian kukalla. Tiesittekö muuten, että valkosipulin varret ja kukat toimisivat mainiosti esimerkiksi pestossa tai wokissa? Mietimmekin, että tästä voisi joku ravintola saada mainion, vähän erilaisen lähiraaka-aineen käyttöönsä.
Jatkaessamme matkaa katsastamaan muita viljelyksiä Sanna kysyy, onko meistä kukaan allerginen hevosille. Syy selviää pian: puikahdamme aidanraosta pellolle, jossa laiduntaa islanninhevosia. Heti pellolle astuttuamme ne kirmaavat tekemään tuttavuutta kanssamme ja kerjäämään rapsutuksia. Ihastuttavia eläimiä! Ja yhdellä heistä on jään siniset silmät! Sanna kertoo, että tilan islanninhevoset ovat sekä emännän että perheen lasten harrastus ja yksi hyvinvoinnin lähde heille. Muina hyvinvoinnin ylläpitämisen keinoina Sanna mainitsee ystävien kanssa vietetyn ajan sekä jatkuvan kouluttautumisen.
Saavumme hevoslaitumen poikki Kankaanrinteen LUMO-alueelle. Ely-keskuksen LUMO-ohjelma on tarkoitettu alueille, joissa halutaan turvata ja vaalia luonnon monimuotoisuutta erilaisilla toimenpiteillä. LUMO-alueiden toimita on luvanvaraista ja toimintaa seurataan. Kankaanrinteessä vanha laidunmaa on ollut LUMO-alueena pari vuotta. Kylläpä siellä näyttääkin kauniilta; luonnonkukkia, monen eri puun taimia suurempien puiden joukossa, villiyrttejä, metsän seasta pilkottavia kiviä. Ja yhden pörriäisenkin näin. Saimme vilaukselta nähdä myös alueen tärkeässä roolissa olevat maisemanhoitajat, nimittäin söpöt lampaat. Jarkko kertoo, että heille on tulossa niitä töihin lisääkin.
Seuraavaksi Jarkko esittelee meille Kankaanrinteen uusimman viljelykokeilun: vesimelonin. Sitä on kasvamassa monta riviä, ja ensimmäinen vesimelonisato on luvassa syksymmällä. Uusien lajien viljelykokeilut pitävät pariskunnan mukaan mielen virkeänä ja se motivoi jatkamaan tekemistä. Lajikokeilussa Kankaanrinteellä onkin ollut mm. pensaspapua, kurpitsaa, lehtikaalia, yrttejä ja syötäviä kukkia.
Peltokierroksen lopuksi saavumme maa-artisokkapellon laitaan. Jarkko löytää maasta yhden maa-artisokan ja kertoo sen olevan edellisen vuoden satoa. Minulle uutena tietona tuli, että maa-artisokkaa voi varastoida maassa talven yli. Maa-artisokka on Sannan ja Jarkon noin kolmisen vuotta sitten aloittaman viljelykokeilun tulos, josta on kasvanut yksi heidän päätuotteistaan. Se on valikoitunut heille viljelyyn vastuullisuusnäkökulmasta: maa-artisokka sitoo hiilidioksidia ja parantaa maaperää. Sillä tiedetään myös olevan monia terveyshyötyjä, ja se sopiikin mm. diabeetikoiden ruokavalioon. Sanna toivoo maa-artisokkaa hyödynnettävän tulevaisuudessa paljon enemmän ja kertoo, että heillä onkin tarkoitus miettiä sen jatkojalostusmahdollisuuksia. Käytännön esimerkin tästä saamme tutustumisvierailun lopuksi kahvipöydässä, jossa on mansikka-raparperikakun kaverina Kankaanrinteen emännän itsetekemää mustikka-artisokkamehua. Yhdistelmä yllättää ja jättää erittäin positiivisen makumuiston.
Sanna kertoi kokevansa heidän perheen elävän rikasta elämää. Kaikki varmasti ymmärtävät, että nyt ei puhuta maallisesta omaisuudesta, vaan henkisestä hyvinvoinnista. Tuli ihan kylmänväreet ja iloinen mieli, kun hän sanoi niin. Jäin myös miettimään, että jokohan loppukesästä saamme maistella pohjoissavolaista vesimelonia? Ehkäpä käyn kurkkaamassa tilannetta Kankaanrinteen maatilamyymälässä, jonka Sanna ja Jarkko kertoivat avattavan tänä kesänä.
Kankaanrinteen tila
Kortejoentie 22, 79230 Moninmäki
0440 900262 / 040 8344153
info@kankaanrinne.com
https://www.instagram.com/kankaanrinteen_tila/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100086656033932
Kirjoittaja: Jaana Honghin Palvelualan Opisto Kuopion ammatillinen opettaja, joka saa ilokseen käyttää osan työajastaan Lähituotteilla makua lautaselle-hankkeen PAOK:in projektipäällikkönä.