Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen tavoitteena on tukea koko pohjoissavolaisen ruokaketjun näkyvyyttä, verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Yhtenä toimenpiteenä on kuvapankin kartuttaminen pohjoissavolaisista tuottajista. Kesäkuun aikana olemmekin päässet vierailemaan useammassa hankekumppaniyrityksessämme kuvaamassa sekä tutustumassa yritysten toimintaan.
Lähdimme matkaan Kuopiosta muutamien hankkeen tiimiläisten ja valokuvaajan kanssa navigaattorin määränpäänämme Pölönmäen Marjatila Pörsänmäellä. Kesäkuu oli vasta alkanut, mutta tienvarrella näkyi jo paljon kesäkukkia ja isot lehdet puissa. Auton ikkunasta tuoksui keskikesä.
Ajeltuamme upeita maalaisteitä pääsimme perille Pölönmäelle, jossa tilan emäntä Kati oli meitä jo pihassa vastassa ja otti seurueemme lämminhenkisesti vastaan. Vetäisimme kumpparit jalkaan ja hyönteiskarkotteet iholle ja suuntasimme katselemaan Katin viljelmiä. Herukkapellolla pensaat olivat jo kukassa ja Kati kertoikin herukkasadon olevan ajoissa tänä vuonna. Haastattelimme ja kuvasimme Katia hänen herukkapensaidensa keskellä auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta ja perhosten liidellessä ympärillämme.
Pölönmäen tila on ollut aikoinaan maitotila, mutta Katin vanhemmat siirtyivät marjojen viljelyyn jo ennen sukupolven vaihdosta. Katin oli luonnollista jatkaa marjojen viljelyä, sillä hän on itsekin niiden suurkuluttaja. Lisäksi niiden monipuoliset terveysvaikutukset kiehtovat ja niitä hän haluaa tuoda esiin muillekin. Taisimme yhdessä nimetä hänet Pölömäen Marjalähettilääksi.
Haastattelun aikana Kati kertoi, kuinka oli aikaisemmin aina kuvitellut olevansa kaupunkilainen, mutta kun hän päätti ottaa haltuun Pölönmäen Marjatilan, hän kertoi löytäneensä omat juurensa ja luontosuhteen. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja luonnon ehdoilla eläminen ovat Katille itsestään selviä asioita. Hän on perustanut mailleen oman pienen mehiläistarhan, jotta pörriäisille olisi paikka ja jotta marjapensaat saisivat pölyttäjänsä. Kuunkierto on isossa roolissa marjojen viljelyssä Pölönmäen Marjatilalla. Oman viljely-ympäristön kunnioittaminen asuu syvällä Katin sydämessä ja hän haluaa tehdä oman osansa ekosysteemin ylläpitämiseksi. Jotkut nimittäisivät näitä asioita vastuullisuustoimenpiteiksi, mutta Katille ne ovat normaalielämää, automaattisesti toteutuvia, hänelle itselleen luonnollisia tekoja. Ja toki samalla myös niitä vastuullisuustoimenpiteitä. Kävelykierroksen lopussa bongasimme vielä tilan rakennuksen katolla olevat aurinkopaneelit, joiden Kati kertoi tuottavan miltei kaiken tarvittavan energian marjojen jäähdytykseen ja pakastukseen kesän aikana.
Kati haluaa tuoda luontosuhteen tärkeyttä esille myös marjatilalle tuleville itsepoimijoille; hän opastaa poimijoita ensin jättämään kiireen sille erikseen varattuun kiirenaulakkoon, sitten lähtemään kaikessa rauhassa marjapellolle kuuntelemaan luonnonääniä, tuntemaan kesätuulen kosketuksen ja haistelemaan vihreää ilmaa. Ja siinä sivussa voi myös poimia marjoja. Kiireen voi halutessaan ottaa mukaan naulakosta, mutta sen voi myös heittää menemään tuulen mukana.
Kati kertoi olevansa erakkoluonne, joka löytää ”zen-tilan” puuhastellessaan marjapelloillaan kädet syvällä maassa perhosten laskeutuessa hänen hartioilleen, mehiläisten pörrätessä kukasta kukkaan ja lintujen laulaessa laulujaan marjapellon laidan puissa. Ymmärsin heti täysin mitä hän tarkoitti ja ehkä vähän kateellisenakin mietin, että mistähän sitä itse edes hetkellisesti löytäisi tuollaisen rauhan.
Peltokierroksen jälkeen saimme maistella pakastettuja vadelmia, mansikoita, puna-, valko- ja mustaherukoita sekä karviaisia. Opin, että mustaherukoita on olemassa lukuisia eri lajikkeita, joista isoimmat, ne kaikista makeimmat, ovat viinirypäleen kokoisia. Opin myös sen, että talven vitamiinipommia eli mustaherukkamehua voi valmistaa myös pakastetuista herukoista.
Vierailun päätteeksi alkoi väkisinkin soida päässä vanhan suomi-iskelmän sanat ”Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän kuinka onnellinen voikaan olla hän…” Kylläpä tiedän mistä seuraavan kerran lähdemme yhdessä lasteni kanssa poimimaan talven mustaherukat ihan itse. Eikä muuten oteta kiirettä mukaan!
Pölönmäen marjatilalla Pörsänmäessä viljellään avomaalla vadelmaa ja herukoita. Marjoja saa tuoreena sekä pakastettuna. Marjoja toimitetaan tilauksesta Kuopioon, Iisalmeen ja Kajaaniin. Myös itsepoimintaa.
Pölönmäen Marjatila
Pölönmäentie 136, 74550 Pörsänmäki
katinmarjat@gmail.com
+358500543475
Kirjoittaja: Jaana Honghin, Palvelualan Opisto Kuopion ammatillinen opettaja, joka saa ilokseen käyttää osan työajastaan Lähituotteilla makua lautaselle-hankkeen PAOK:in projektipäällikkönä.
Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.