Puustijärven marjatila, Lapinlahti

Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen tavoitteena on tukea koko pohjoissavolaisen ruokaketjun näkyvyyttä, verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Yhtenä toimenpiteenä on kuvapankin kartuttaminen pohjoissavolaisista tuottajista. Kesäkuun aikana olemmekin päässet vierailemaan useammassa hankekumppaniyrityksessä kuvaamassa sekä tutustumassa yritysten toimintaan.

Hankkeen muutama tiimiläinen sekä palkaamamme valokuvaaja istutettiin autoon ja suunnaksi otettiin Puustijärven marjatila Lapinlahdella. Muutaman harhaanajelun (perhanan navigaattori!) jälkeen vastaamme tuli tienvieressä kyltti, jossa oli mansikan kuvia ja teksti ”Puustijärvi 800 m”. Sinne siis! 

Saavuimme suht suuren maatilan pihaan, jossa heti autosta ulos astuessamme meitä vastaan tuli suloinen maatiaiskissa kehräten ja jalkoihin puskien. Huomasimme navettarakennuksen ovessa tilamyymälä-kyltin, ja kohta ovesta tupsahtikin ulos talon emäntä Terhi meitä vastaanottamaan. Pihapiirissä näimme jo ensimmäiset marjaviljelmät: vadelmapensaat seisoivat ylväästi rivissä täydessä auringonpaisteessa kuin meitä tervehtien. 

Lähdimme Terhin johdolla tutustumaan tilan marjaviljelmiin kävellen. Saimme kävellä kesäistä peltotietä noin kilometrin, kun ensimmäinen mansikkapelto tuli vastaan. Miten suorissa riveissä mansikat olivatkaan ja miten siistit niiden rivien välit olivat! Terhi kertoi, että viimeisen päälle hoidetut mansikkaviljelmät ovat hänen isälleen kunnia-asia. Suurin osa mansikoista oli tällä pellolla jo kukalla, ja niitähän me innostuimme kuvaamaan urakalla. Valokuvaajamme lennätti myös dronea mansikkapellon yllä, ja niissä suorat siistit mansikkarivit pääsivät kyllä oikeuksiinsa.  

Kävellessä juttelimme Terhin kanssa hänen marjatilansa arvoista. Perinteinen viljelymenetelmä on käytössä Puustijärven marjatilalla eikä heillä käytetä esim. tunneleita marjojen viljelyssä. Luonnonmukaisuuden kunnioittaminen, ekologisuus ja laadukkuus nousivat myös keskustelussamme esiin. Maaperän hyvinvointia Puustijärvellä ylläpidetään muun muassa siten että he viljelevät papukasveja, ja herneitä ja papuja onkin pienimuotoisesti saatavilla myös muillekin kuin oman talon väelle. Perinteen jatkumo on vahvassa roolissa Puustijärvellä: Terhin isovanhemmat ovat aloittaneet mansikankasvatuksen, eli Terhi on jo kolmannen sukupolven marjanviljelijä. Oman hyvinvoinnin tärkeyden Terhi nimesi myös yhtenä arvoistaan, ja kertoi että sitä hän on lähiaikoina päässyt toteuttamaan kouluttautumalla Metsämieli-ohjaajaksi. Kyselin heti lisää aiheesta, ja päätin että yritän järjestää itseni Terhin Metsämieli-retkelle rauhoittumaan ja palauttelemaan voimavarojani.  

Matkalla toiselle mansikkapellolle meitä vastaan tuli muutaman Terhin työntekijöistä iloisesti hymyillen. Terhi kertoi, että työntekijöistä huolehtiminen ja heidän hyvänä pitäminen ovat heidän tilallaan aina olleet itsestäänselvyyksiä. Näin he kantavat kortensa kekoon sosiaalisen vastuun osalta. Otimme työntekijöistä ja Terhistä onnistuneita potretteja idyllistä vanhaa ladonseinää vasten.  

Toisella mansikkapellolta löysimme jo ihan oikean mansikan kokoisia raakileita, vaikka olimme menossa vasta kesäkuun alussa. Terhi kertoikin, että edes hänen isänsä ei muistanut milloin viimeksi mansikka olisi ollut kukalla ja raakileilla jo tähän aikaan kesästä. Tästä pääsimme puheissamme ilmastonmuutokseen ja sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen, jonka Terhi nimesi yhtenä isona haasteena marjanviljelyssä. Haasteita lähiaikoina ovat aiheuttaneet myös työvoiman saatavuus Koronan ja Venäjän sodan takia sekä hintojen nousun myötä tulleet kannattavuuden haasteet.  

Keskustelimme lopuksi vielä paikallisten yritysten yhteistyöstä. Terhi kertoi, että heidän mansikkapeltojensa luona on lapinlahtelaisten hunajayrityksten mehiläistarhoja. Näin turvataan mansikoiden pölyttäminen. Hauska yhteistyön muoto löytyi myös heidän pihapiiristään; lähellä olevan lammastilan lampaanvillaa oli levitettynä omenapuun alle. Terhi kertoi, että se on heidän kokeilunsa voisiko ylijäänyttä lampaanvillaa käyttää jatkossa katteena marjaviljelmien väleissä ehkäisemässä rikkaruohojen kasvua.  

Tämän tilavierailun jälkeen nousi yhä suurempi kunnioitus ja kiitollisuus viljelijöitä kohtaan. On hienoa, että meillä on vielä olemassa yrittäjiä, jotka jaksavat pitää yllä perinteitä, olla tärkeä osa ruokaketjua ja pitää maaseudun elävänä. En malta odottaa, että pääsen maistamaan Puustijärven marjatilan mansikoita, joiden raakileista olen ehkä ottanut puhelimeeni kuvia.  

Puustijärven marjatila sijaitsee Lapinlahdella. Tilalla on viljelty mansikkaa vuodesta 1957 lähtien. Lisäksi tilalla viljellään mm. vadelmia, hernettä ja papuja. Puustijärven tuotteita on saatavilla heidän omasta tilamyymälästään, Lapinlahden ja Iisalmen toreilta sekä joistain kaupoista.  

Puustijärven marjatila 
Marjatie 78, Lapinlahti 
puustijarvi@gmail.com 
+358503510496 

Kirjoittaja: Jaana Honghin, Palvelualan Opisto Kuopion ammatillinen opettaja, joka saa ilokseen käyttää osan työajastaan Lähituotteilla makua lautaselle-hankkeen PAOK:in projektipäällikkönä.  

Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.