Nyt haetaan maakunnan maittavinta makuhetkeä ja elämyksellisten ruokakokemusten mestaria!
Osallistu kilpailuun ja hyödynnä maakunnan ruoka-aarreaitan parhaita helmiä ainutlaatuisen Makuja Pohjois-Savosta -menukokonaisuuden luomiseksi.
Voittajamenu saa näkyvyyttä Pohjois-Savon alueella vuoden 2025 aikana. Lisäksi voittajille on luvassa 1000 euroa kohdennettavaksi omavalintaiseen hyvinvointiin tai koulutukseen. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä Savon Keittiömestareiden kanssa.
Menukilpailulla herätetään pohjoissavolainen makupaletti uuteen kukoistukseensa
Kilpailun tavoitteena on löytää maistuvia innovaatioita ja makuyhdistelmiä, jotka vievät ruokailijan makunystyrät ympäri Pohjois-Savoa. Menun tulee koostua suurelta osin maakunnassa tuotetuista raaka-aineista ja jalosteista. Menun tulee olla kokonaisuus, jossa on alku-, pää- ja jälkiruoka. Hyvä ja mukaansa tempaava tarina auttaa ruokailijaa pääsemään oikeaan tunnelmaan ja herättää kiinnostumaan tulevista makunautinnoista. Kaikki kilpailuun lähetetyt reseptit julkaistaan kilpailun jälkeen Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen verkkosivuilla sekä Makuja Pohjois-Savosta -reseptivihkossa.
1. VAIHE: Ilmoittautuminen kilpailuun on päättynyt
Kilpailu on tarkoitettu Pohjois-Savon ravintola-alan ammattilaisille. Ilmoittautuminen tapahtuu keittiötiiminä (1-4 hlöä). Ilmoittautumalla tiimi sitoutuu kilpailun aikatauluun sekä kaikkiin menestymisen mukaisiin vaiheisiin.
2. VAIHE: Reseptisuunnittelu 15.9.2024 mennessä
Tiimien tulee lähettää menujen reseptisuunnitelmat 15.9.2024 mennessä sähköpostitse osoitteeseen anu.arolaakso@sakky.fi. Ensimmäisestä vaiheesta valitaan kahdeksan tiimiä semifinaaliin reseptisuunnitelmien perusteella. Jatkoon päässeille tiimeille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
Reseptisuunnitelman tulee sisältää:
- Valittujen raaka-aineiden listaus; tuotantotapa, tuottaja, alkuperä
- Perustelut raaka-ainevalinnoille
- Reseptiikka (6 hlö) ja valmistusohje
Valintakriteerit semifinaaliin (3.vaihe):
- Menussa käytetty vähintään 5 pakollista raaka-ainetta. Pakolliset raaka-aineet voi valita itse Raaka-ainelista pakollisten raaka-aineiden valintaa varten
- Käytetty vähintään kahta luomutuotetta
- Paikallisten tuotteiden monipuolinen hyödyntäminen pakollisten raaka-aineiden lisäksi. Arvioinnissa huomioidaan paikallisten tuotteiden määrä.
- Sesonkien huomioiminen / menu muokattavissa sesonkien mukaan. Sesongit voi huomioida esimerkiksi jälkiruoassa, kasviksissa/juureksissa.
- Raaka-aineiden tuotantotavan vastuullisuus
- Raaka-aineiden käyttö ja hävikin minimointi
- Innovatiivisuus ja ruokatrendit
- Miten menu kuvastaa pohjoissavolaisuutta
- Menusta muokattavissa kasvisvaihtoehto (6 hlöä) ja valmistusohje. Menu voi olla myös kokonaan kasvispainotteinen.
3. VAIHE: Semifinaalit syksy 2024 (tarvittaessa 2 kpl)
Semifinaaleissa on mukana kahdeksan parasta menu-suunnitelmaa. Kilpailun järjestäjät määrittävät kilpailijoille semifinaaliin osallistumispaikan ja ajan. Semifinaalit järjestetään opetuskeittiöympäristössä ja ajankohdat varmistuvat 2. vaiheen jälkeen.
Valintakriteerit finaaliin:
- Menun toteuttaminen; raaka-aineiden saatavuus ja monipuolinen käyttö
- Raaka-aineiden käyttö / hävikin minimointi valmistuksessa
- Maku, rakenne, ulkonäkö, esillelaitto/viimeistely
- Tarina, josta käy ilmi perustelut raaka-ainevalinnoille, alkuperälle, paikallisuudelle, vastuullisuudelle
- Menun raaka-ainerunko tulee olla sama kuin suunnitteluvaiheessa (luomut mukana)
4. VAIHE: Finaali ma 3.2.2025
Neljä parasta semifinalistia on mukana 3.2.2025 finaalissa. Finaali järjestetään Savon ammattiopiston pääaulassa, Hehkukadulla, yleisötilaisuutena.
Voittajan valintakriteerit:
- Maku, ulkonäkö, viimeistely
- Hävikin minimointi valmistuksessa / raaka-aineiden monipuolinen käyttö
- Tarina
- Paikallisten raaka-aineiden käyttö, pohjoissavolaisuus
- Vastuullisuus
- Menun raaka-ainerunko tulee olla sama kuin suunnittelu- ja semifinaalivaiheissa (luomut mukana)
TUOMARISTO
Sari Essayah, maa- ja metsätalousministeri (tuomaristossa finaalissa 3.2.2025)
Seppo Ruotsalainen, keittiömestari, Savon keittiömestarit (päätuomari)
Tiina Soininen, kehityspäällikkö, Servica Oy
Hannele Kärkkäinen, opettaja, Palvelualan Opisto, Kuopio (Paok)
Kimmo Pousi, koulutuspäällikkö, Savon ammattiopisto
Anne-Mari Heikkinen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Sanna Louna, ruoka- ja elintarvikeasiantuntija, Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria Itä-Suomi
Lisätietoja kilpailusta:
Anu Arolaakso, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi
Jaana Honghin, puh. 044 767 5061, jaana.honghin@paok.fi