Makuja Pohjois-Savosta -menukilpailu

Nyt haetaan maakunnan maittavinta makuhetkeä ja elämyksellisten ruokakokemusten mestaria!

Osallistu kilpailuun ja hyödynnä maakunnan ruoka-aarreaitan parhaita helmiä ainutlaatuisen Makuja Pohjois-Savosta -menukokonaisuuden luomiseksi. Voittajamenu saa näkyvyyttä alueella vuoden 2025 aikana ja voittajatiimi saa palkinnoksi 1000 euroa kohdennettavaksi hyvinvointiin tai koulutukseen. Kilpailu toteutetaan yhteistyössä Savon Keittiömestareiden kanssa.

Menukilpailulla herätetään pohjoissavolainen makupaletti uuteen kukoistukseensa

Kilpailun tavoitteena on löytää maistuvia innovaatioita ja makuyhdistelmiä, jotka vievät ruokailijan makunystyrät ympäri Pohjois-Savoa. Menun tulee koostua suurelta osin maakunnassa tuotetuista raaka-aineista ja jalosteista. Menun tulee olla kokonaisuus, jossa on alku-, pää- ja jälkiruoka. Hyvä ja mukaansa tempaava tarina auttaa ruokailijaa pääsemään oikeaan tunnelmaan ja herättää kiinnostumaan tulevista makunautinnoista. Kaikki kilpailuun lähetetyt reseptit julkaistaan kilpailun jälkeen Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen verkkosivuilla sekä Makuja Pohjois-Savosta -reseptivihkossa. 

1. VAIHE: Ilmoittautuminen kilpailuun 31.8.2024 mennessä

Kilpailu on tarkoitettu Pohjois-Savon ravintola-alan ammattilaisille. Ilmoittautuminen tapahtuu keittiötiiminä (1-4 hlöä). Ilmoittautumalla tiimi sitoutuu kilpailun aikatauluun sekä kaikkiin menestymisen mukaisiin vaiheisiin.  

Ilmoittaudu mukaan kilpailuun tästä:

https://link.webropolsurveys.com/S/82FDBD02572535CF

2. VAIHE: Reseptisuunnittelu 30.8.2024 mennessä

Tiimien tulee lähettää menujen reseptisuunnitelmat 30.8.2024 mennessä sähköpostitse osoitteeseen anu.arolaakso@sakky.fi. Ensimmäisestä vaiheesta valitaan kahdeksan tiimiä semifinaaliin reseptisuunnitelmien perusteella. Jatkoon päässeille tiimeille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Reseptisuunnitelman tulee sisältää:  
– Valittujen raaka-aineiden listaus; tuotantotapa, tuottaja, alkuperä
– Perustelut raaka-ainevalinnoille 
– Reseptiikka (6 hlö) ja valmistusohje 

Valintakriteerit semifinaaliin (3.vaihe):  
– Menussa käytetty vähintään 5 pakollista raaka-ainetta. Pakollisten raaka-aineiden lista
– Käytetty vähintään kahta luomutuotetta  
– Paikallisten tuotteiden monipuolinen hyödyntäminen. Arvioinnissa huomioidaan tuotteiden määrä.  
– Sesonkien huomioiminen / menu muokattavissa sesonkien mukaan  
– Raaka-aineiden tuotantotavan ja käytön vastuullisuus  
– Innovatiivisuus ja ruokatrendit  
– Miten menu kuvastaa pohjoissavolaisuutta  
– Menusta muokattavissa kasvisvaihtoehto (6 hlöä) ja valmistusohje   
– Menu sopii eri ravintoloiden tarjottavaksi  

3. VAIHE: Semifinaalit syksy 2024 (2 kpl)
Semifinaaleissa on mukana kahdeksan parasta menu-suunnitelmaa. Kilpailun järjestäjät määrittävät kilpailijoille semifinaaliin osallistumispaikan ja ajan. Semifinaalit järjestetään opetuskeittiöympäristössä ja ajankohdat varmistuvat 2. vaiheen jälkeen.  

Valintakriteerit finaaliin: 
– Menun toteuttaminen; raaka-aineiden saatavuus ja monipuolinen käyttö sekä sopivuus  
– Valmistaminen sovellettavissa eri ravintoloissa  
– Käytetyt valmistusmenetelmät  
– Raaka-aineiden käyttö / hävikin minimointi valmistuksessa  
– Maku, rakenne, ulkonäkö, esillelaitto/viimeistely 
– Tarina raaka-aineiden valinnoille, alkuperälle, tuottajille, paikallisuudelle, vastuullisuudelle 
– Menun raaka-ainerunko sama kuin suunnitteluvaiheessa (luomut mukana) 

4.  VAIHE: Finaali 4.2.2025

Neljä parasta semifinalistia on mukana helmikuun 2025 finaalissa. Finaali järjestetään Savon ammattiopiston pääaulassa, Hehkukadulla, yleisötilaisuutena.  

Voittajan valintakriteerit:  
– Maku, ulkonäkö 
– Valmistusmenetelmät 
– Hävikin minimointi valmistuksessa / raaka-aineiden käyttö  
– Tarina 
– Paikallisten raaka-aineiden käyttö, pohjoissavolaisuus  
– Vastuullisuus  

Lisätietoja kilpailusta:
Anu Arolaakso, puh. 044 785 4048, anu.arolaakso@sakky.fi
Jaana Honghin, puh. 044 767 5061, jaana.honghin@paok.fi