Millainen jälki sinusta jää yhteiseen ruokaketjuun?
Käejjäläki on innostava podcast-sarja, joka vie sinut syvälle pohjoissavolaiseen lähiruokaan, kestävään ruokaketjuun ja alueen ainutlaatuiseen ruokakulttuuriin – pellolta lautaselle.
Sarjan juontaa kirjailija, näyttelijä ja savolainen tarinankertoja Antti Heikkinen, jonka lämmin huumori ja oivaltava ote kuljettavat kuulijaa läpi jaksojen teemojen ja tarinoiden. Hänen äänensä kautta sarja saa persoonallisen ja paikallisesti merkityksellisen sävyn, joka puhuttelee erityisesti pohjoissavolaisia – mutta myös kaikkia, joita kiinnostaa ruoka, vastuullisuus ja paikallisuus.
Jaksot nostavat esiin lähiruoan tekijöitä, asiantuntijoita ja näkökulmia siitä, miten savolaisuus näkyy arjessa – maatiloilla, ravintoloissa ja päätöksenteossa. Saat konkreettisia vinkkejä ja ajatuksia siitä, miten voimme yhdessä rakentaa kestävämpää ruokaketjua.
Miksi kuunnella?
Käejjäläki tarjoaa enemmän kuin tietoa – se on tarinallinen kurkistus savolaisen lähiruoan maailmaan. Jaksoissa yhdistyvät asiantuntijuus, paikallisuus ja inhimilliset oivallukset.
Olitpa sitten pellolla traktorin hytissä, työmatkalla autossa, keittiössä kokkaamassa tai sohvalla kahvikuppi kädessä, Käejjäläki kulkee mukana ja antaa ajattelemisen aihetta – rennolla, savolaisella otteella.
Kuuntele ja löydä oma käejjälkesi yhteisessä ruokaketjussa.
Jaksot & esittelyt
Jakso 1: Elämyksiä lähiruoasta (37 min)
Keskustelua savolaisen ruokamaiseman äärellä, siitä miten paikallisuus ja yhteistyö voivat tuottaa elämyksiä ja samalla kasvattaa yrityksen myönteistä ympäristökädenjälkeä. Vieraina ravintola Ehtoon yrittäjä Jarna Kaplas ja maatalousyrittäjä Timo Lindsberg Rautalammilta. Asiantuntijakommentin tarjoaa erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Jakson käsikirjoitus: Essi Taipale
Jakson tuotanto, editointi: Tiina Ristola
Jakso 2: Lähiruoan elinkaari (38 min)
Tarkastelussa lähiruoan vastuullisuus elinkaariajattelun ja kiertotalouden näkökulmasta. Miten ruoan koko elinkaari rakentuu, ja kuinka ympäristövaikutuksia voidaan vähentää ruokaketjun eri vaiheissa?
Keskustelussa mukana ilmastoasiantuntija Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, ELY-keskus ja klusterikoordinaattori Kaisa Kähkönen, Agri-Food-klusteri, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Asiantuntijakommenttin tarjoaa tutkijatohtori Kari Koppelmäki Helsingin yliopistosta.
Jakson käsikirjoitus: Siiri Jaakkola
Jakson tuotanto, editointi: Tiina Ristola
Jakso 3: Kestävyystoimet lähiruokaketjussa (39 min)
Tässä jaksossa käydään läpi konkreettisia kestävyystoimia lähiruokaketjun eri vaiheissa. Miten kestävät ratkaisut näkyvät arjen työssä – ja millaisia hyötyjä niillä voi saavuttaa? Vieraina marjatilayrittäjä Noora Räsänen, Kolarinpellon marjatila, Leppävirta) sekö tuotekehitys- ja laatupäällikkö Ari Hietanen, Kalavapriikki, Kuopio. Asiantuntijakommentin tarjoaa maatilatalouden lehtori Kati Partanen, Savonia-ammattikorkeakoulusta.
Jakson käsikirjoitus: Kaisa Kuuppo
Jakson tuotanto, editointi: Tiina Ristola
Jakso 4: Viesti vastuullisesti – vältä viherpesua! (49 min)
Neljännessä jaksossa pureudutaan vastuullisuusviestintään. Miten yritys voi viestiä kestävistä teoistaan rehellisesti ja läpinäkyvästi – ja välttää viherpesua? Keskustelussa käsitellään myös EU:n vihreät väittämät -direktiiviä ja sen vaikutuksia. Vieraina kuopiolaiset luomuviljelijä ja yrittäjä Panu Hiekkala, Pohjolan Hedelmä Oy ja vastuullisuusviestinnän asiantuntija Tarja Tapaninen, Savonia-ammattikorkeakoulusta.
Jakso 5: Pohjoissavolainen ruokakulttuuri ja nimisuoja (julkaistaan lähiaikoina)
Viidennessä jaksossa sukelletaan suomalaisen ja erityisesti savolaisen ruokakulttuurin ytimeen. Mikä tekee ruoasta kulttuuria – ja miten nimisuoja auttaa säilyttämään paikallisia perinteitä ja tuotteita? Keskustelemassa ovat ruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja kotitalousneuvoja Heta Nykänen, Savon Martat. Asiantuntijakommentit tarjoavat dosentti, ruokakulttuurin tutkija Maarit Knuutila ja erikoissuunnittelija Marjo Särkkä, molemmat Helsingin yliopistosta. Jaksossa käsitellään myös EU:n nimisuojaprosessin merkitystä paikallisille tuotteille ja yrityksille.
🎧 Käejjäläki-podcast kuunneltavissa Soundcloudissa tai Spotifyn kautta. Kuuntele ja vinkkaa myös kaverille!
Podcast on tuotettu Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin maaseuturahastosta. Sarjan tuotannossa on tehty yhteistyötä Savonia-ammattikorkeakoulun kestävän tulevaisuuden asiantuntijaopiskelijoiden sekä agrologiopiskelijoiden kanssa.

