Makuja Pohjois-Savosta menu

Miltä maistuu tai näyttää pohjoissavolaisuus? Tämä halutaan selvittää menukilpailun avulla, joka polkaistiin käyntiin kesäkuussa. Kilpailussa etsitään menukokonaisuutta, jossa on käytetty oman maakunnan parhaita ja ainutlaatuisia raaka-aineita.  

Makuja Pohjois-Savosta menukilpailulla halutaan herättää maakunnan makupaletti uuteen kukoistukseen. Tavoitteena on löytää maistuvia makuyhdistelmiä, jotka vievät ruokailijan makunystyrät ympäri maakuntaa.   

Kilpailu on näytönpaikka ruoka-alan ammattilaisille. Kenestä kuoriutuu ruokakokemusten mestari, joka osaa hyödyntää alueen raaka-aineita innovatiivisesti? Menun tulee koostua alku-, pää- ja jälkiruoasta, joiden valmistamiseen tulee käyttää suurelta osin omassa maakunnassa tuotettuja raaka-aineita ja jalosteita.  

Vastuullisuus, luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ja kestävä ruokatarjonta ovat ravintola-alan nouseva trendi, joten näitä ei ole unohdettu myöskään menukilpailun kriteereissä. Paikallisten raaka-aineiden monipuolisella ja laajalla käytöllä halutaan tukea alueen tuottajia sekä jatkojalostajia. Menun tulee myös sisältää vähintään kaksi luomutuotetta, mikä puolestaan tukee ympäristön hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta.   

Voittajamenu nimetään Makuja Pohjois-Savosta – nimikkomenuksi, jolla halutaan nostaa esille alueen monipuolista ruoantuotantoa. Nimikkomenu jatkaa siitä, mihin Euroopan gastronomian alueen nimityksellä noustiin pohjoissavolaisen ruokaosaamisen ja -kulttuurin näkyväksi tekemisessä.  

Kilpailuun osallistuminen ja vaiheet 

Kilpailuun voi osallistua 1-4 henkilön tiiminä, jonka tehtävänä on suunnitella alku-, pää- ja jälkiruoan kattava menukokonaisuus. Ilmoittautuminen päättyy 30.8. Kilpailu etenee vaiheittain: ensimmäisessä vaiheessa suunnitellaan reseptit, joista valitaan kahdeksan parasta jatkoon syksyn semifinaaleihin. Menukilpailun voittaja kruunataan 4. helmikuuta 2025 finaalissa, joka järjestetään yleisötapahtumana Savon ammattiopiston tiloissa Savilahdessa. 

Menukilpailu toteutetaan yhteistyössä Savon Keittiömestareiden ja Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen kanssa. Kilpailun lisätiedot, ilmoittautuminen ja säännöt löytyvät osoitteesta: https://makujapohjoissavosta.fi/makuja-pohjois-savosta-menukilpailu/

Lähituotteilla makua lautaselle -hanke tukee koko pohjoissavolaisen ruokaketjun verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta ja toteutetaan 1.2.2024-28.2.2026.